Wikia


Elke oprichter van een Fandom heeft Beheerder-toegang op de door hun gestarte wiki. Andere gebruikers kunnen ook toegang verleend worden door de oprichter of een andere bureaucraat. Deze pagina is een snelle introductie voor nieuwe Beheerders.

Onthoud wel dat deze pagina alleen uitlegt HOE je het doet; het vertelt niet WANNEER of WAAROM je je beheerder rechten zou moeten gebruiken, en waarom je ze niet moet gebruiken op een manier die partijdig of oneerlijk is tegenover de gemeenschap. Elke wiki ontwikkelt haar eigen beleid, dus zorg ervoor dat je bekend bent met de lokale richtlijnen voordat je een van deze acties uitvoert.

Hoe verwijder ik een pagina? Edit

Klik op de verwijderen link op de pagina die je wilt verwijderen (om de link te zien druk je op het pijltje naast "Bewerken"). Je krijgt een pagina te zien met een box waarin je de reden moet typen. Standaard komt er een deel van de pagina inhoud in de reden box. Voor snelle verwijderingen, is het best dat je deze tekst laat staan als de reden. Andere keren kan je het beste specifiek vertellen waarom je de pagina verwijdert.

Wanneer een pagina geschikt lijkt voor een snelle verwijdering, maar ze een grote bewerk geschiedenis heeft, moet je altijd de geschiedenis checken voordat je de pagina verwijdert. De versie die je bekijkt kan zomaar vandalisme zijn van het originele artikel.

Nadat je een pagina verwijdert hebt, zijn er nog enkele dingen die je moet nakijken. Zo kan het zijn dat de pagina nog een overleg pagina heeft, die mogelijk ook verwijdert kan worden. Het kan ook mogelijk zijn dat andere pagina's nog links naar de verwijderde pagina hebben, die je ook weg kan doen (Gebruik Speciaal:VerwijzingenNaarHier en Speciaal:GebrokenDoorverwijzingen indien nodig).

Zie Help:Verwijderen voor meer details.

Hoe verwijder ik een afbeelding? Edit

Om alle versies van een afbeelding te verwijderen, kan je de optie alle versies verwijderen selecteren. Je kan ook gewoon de pagina verwijderen zoals elke andere pagina. Om individuele versies te verwijderen klik je op verwijderen naast die versie.

Hoe maak ik de verwijdering van een pagina ongedaan? Edit

Verwijderde pagina's kunnen ongedaan worden gemaakt zolang ze in het archief staan. Dit archief wordt regelmatig leeg gemaakt, dus wacht niet te lang!

Als een pagina niet opnieuw is gemaakt sinds zijn verwijdering, zal er een bericht verschijnen dat je verteld hoeveel verwijderde versies van de pagina er zijn. Wanneer je daar op klikt, ga je naar een pagina welke de verwijderde versies laat zien. Je kan hier de verwijderde versies individueel bekijken en kiezen welke je wilt herstellen.

Selecteer alle versies die je wil terugzetten (of geen versies als je alle versies wil terugzetten) en klik dan op terugdraaien om te bevestigen.

Als de pagina wel bestaat, kan je nog steeds oude versies terugzetten via de pagina geschiedenis.

Zie ook: Viewing and restoring deleted pages by sysops (op Engelse Wikipedia).

Hoe voeg ik pagina geschiedenissen samen? Edit

Soms kan het zijn dat je de geschiedenis van 2 pagina's samen wil voegen. Om dit te doen, kan je de volgende stappen gebruiken:

  1. Verwijder één van de pagina's waarvan je de geschiedenis wil samenvoegen.
  2. Hernoem de andere pagina naar de pagina die je net hebt verwijderd.
  3. Zet nu alle versies van de verwijderde pagina terug via de geschiedenis.

Hoe (on)beveilig ik een pagina? Edit

Om een pagina te beveiligen, klik je op de "Beveiligen" link (Klik op het pijltje naast "Bewerken"). Je kan dan kiezen of je de pagina wil beveiligen tegen ongeregistreerde gebruikers of tegen alle niet-beheerders.

Je kan ook kiezen om het hernoemen van de pagina te beveiligen. Om de hernoem-beveiliging onafhankelijk te veranderen van de bewerk beveiliging, moet de checkbox tussen de 2 opties aanvinken.

Als je ook wil dat alle pagina's en sjablonen die op de pagina worden gebruikt wil beveiligen kan je de Cascade optie aanvinken (dit is meestal niet aan te raden).

Hoe beveilig of hef ik de beveilig van een afbeelding? Edit

Het beveiligen van een afbeelding werk op dezelfde manier als het beveiligen van een pagina. Je krijgt wel de extra optie om Uploaden te beveiligen.

Als je tegen uploaden beveiligt, kunnen de mensen die niet kunnen uploaden ook de oude versies van de afbeelding niet terugdraaien.

Hoe bewerk ik een beveiligde pagina? Edit

Als je de rechten hebt om beveiligde pagina's te bewerken (alle pagina's voor beheerders, semi-beveiligde pagina's voor geregistreerde gebruikers), dan is er geen verschil met een onbeveiligde pagina te bewerken.

Als je de pagina niet mag bewerken, zal er in plaats van "Bewerken" de tekst "Brontekst bekijken" staan. Als je hier op klikt kan je de tekst van de pagina bekijken en kopiëren, maar niet rechtstreeks bewerken.

Hoe bewerk ik de wiki interface? Edit

Beheerders kunnen verschillende elementen van de wiki interface wijzigen:

Hoe blokkeer ik een herrieschopper? Edit

Om iemand van de wiki te blokkeren kan je de speciale pagina Speciaal:Blokkeren gebruiken. Er staat ook een "Blokkeren" link achter elke bewerking in de Recente wijzigingen en pagina geschiedenis.

Op de blokkeer pagina staan een aantal opties die je toelaten om registratie te blokkeren (merk op dat ze nog wel een nieuw account kunnen maken op een andere wiki), de duur in te stellen en enkele andere opties.

Zie Help:Blokkeren voor meer info. Controleer ook zeker of je wiki een beleid hebt voor blokkeren!

Een blokkering opheffen Edit

Ga naar Speciaal:Blokkeerlijst en vind de gebruiker die je wilt deblokkeren, en klik op de deblokkeren link. Je krijgt een bevestiging waar je de reden moet invullen voor de wijziging. Die zal worden opgeslagen in het Blokkeerlogboek en de gebruiker zal direct terug kunnen bewerken. Als een bereik is geblokkeerd, zal je het hele bereik moeten deblokkeren, het is niet mogelijk om een specifiek IP adres te deblokkeren van dat bereik.

Hoe keer ik ongewenste wijzigingen terug? Edit

Elke gebruiker kan een pagina terugdraaien. Beheerders en gebruikers met rollback rechten hebben een rollback knop om dit proces sneller te maken. Om wijzigen van een gebruiker om te keren naar de laatste versie van de vorige auteur, kan je op rollback klikken bij de geschiedenis van de pagina, of de gebruikers bijdragen, of op de wijz pagina.

Je terugdraaiing zal worden gemarkeerd als een kleine bewerking en krijgt automatisch als samenvatting: Versie van X teruggedraait naar de laatste versie door Y. Aangezien rollbacks de stap om een eigen samenvatting skippen, zullen ze alleen moeten worden gebruikt voor vandalisme. Als je een normale pagina terugbrengt, ontwijk dan de rollback en gebruik altijd de traditionele terug-kering, zodat je kan uitleggen waarom je hem terug hebt gedraait in de samenvatting.

Wanneer er op een grote schaal vandalisme is, die recente wijzigingen overspoelen, kan je bot rollback gebruiken. Voeg &bot=1; toe aan het einde van de URL die gebruikt wordt om een gebruikers bijdragen te vinden. Als voorbeeld: http://wikia.com/index.php?title=Special:Contributions&target=Vandal&bot=1. Wanneer je dan op rollback klik zullen de wijzigingen verborgen worden van de Recente Wijzigingen pagina.

Verdere hulp en feedbackEdit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.